ACHTERGROND

 

 

NICARAGUA

Nicaragua is een Midden-Amerikaans land dat vijf keer zo groot is als Nederland. Het heeft een zeer roerige en bloedige geschiedenis achter de rug en de politieke situatie is nog verre van democratisch en stabiel. President Ortega trekt zich niet veel aan van de grondwet en de verkiezingen verlopen allerminst op ordelijke wijze, zodat veel internationale steun ingetrokken of bevroren is. Het land was en blijft straatarm; ongeveer de helft van de bevolking is arm, zo’n twintig procent is extreem arm en de werkloosheid is enorm.

 

MASAYA

Masaya is de derde stad van Nicaragua en ligt zo’n veertig kilometer van de hoofdstad Managua.

 

 

 

 

In het najaar vinden drie maanden lang uitvoeringen plaats  van inheemse dansen in folkloristische kleding, begeleid door de zeer typische marimbamuziek.

 

 

 

San Lazaro

Vlak voor Pasen is het feest van San Lazaro. Van heinde en ver komen mensen dan met hun hond die zo mooi mogelijk aangekleed is. Er is dan een wedstrijd wie de mooist verklede hond heeft en je kunt het dier ook laten zegenen in de kerk.

 

 

Markt

Een stukje buiten het centrum is een grote sfeervolle ‘gewone’ markt waar naast kleding en dagelijkse benodigdheden enorm veel groente en fruit aangevoerd wordt.

 

 

Behuizing in de wijk ‘Los Chilamates’

De buurten rondom de markt zijn bitter arm. Veel mensen wonen in krotten van wat hout, landbouwplastic en zinken platen als dak of muur.